Odense Tekniske Gymnasium i prisregn i Unge Forskere-finalen

Odense Tekniske Gymnasium var én af de helt store vindere, da den naturvidenskabelige talentkonkurrence Unge Forskere fandt sted i København 22.-24.april.
26/4 2018 - anya

OTG vandt i alt fire priser. Katrine Markøw og Christian Buur Kej vandt en 1. plads i kategorien Technology for projektet ’Safe Swim’. De to forskertalenter har skabt et par badebukser med en oppustelig redningsvest. De gik hjem med 15.000 kr. og skal til USA for at deltage i en science-konkurrence.

2. præmien i kategorien Technology gik til Stine Schroll Kærgaard, Katrine Strandby Henriksen og Mille-Marie Find Jensen, som vandt med en ergonomisk hæklenål, der afhjælper problemer med ømme led.

Særprisen ’Ingeniører uden Grænser’ gik til Michael Frank, Aisha Nour-Eldine Jamil og Nuha Muhsin for et ’Fotokatalytisk luftrensningssystem", som handler om at udvikle en luftrenser, der - udover at rense luften - gør giftige stoffer harmløse.

Sidst men ikke mindst vandt Frederik Gade hele tre priser, herunder hovedprisen som ’Årets Forsker’ med de højeste karakterer givet nogensinde i talentkonkurrencen for sit projekt ’Interaktom-kortlægningsanvendelser’, der handler om kortlægning af cellers interaktomer, der kan medvirke til en bedre forståelse for de indre mekanismer og derfor være nyttigt i medicinforskning. Med prisen følger 25.000 kroner og deltagelse ved internationale science-konkurrencer.

Derudover vandt han 1. præmie i ’Life Science’, som er en rejsepræmie fra Intel ISEF, EUCYS (European Union Contest for Young Scientists), og han vandt en sponsorpræmie SIYSS (The Stockholm International Youth Science Seminar)

Derfor skal Frederik både til Sverige, Irland og USA.

Unge Forskere-juryen, der består af naturvidenskabelige eksperter, kaldte Frederik Gades projekt for 'et rigtig imponerende stykke arbejde med en utrolig stor dybdeforståelse for ikke bare ét, men adskillige svære fagområder'.

Bedømmelsen løs:  ’En enig jury finder, at vinderen har lavet et stærkt, selvstændigt og anvendelsesorienteret projekt på et videnskabeligt meget højt niveau. Han udviser stor viden og høj faglighed inden for mange discipliner. Frederik er en ung forsker, som vi forventer os meget af og glæder os til at følge’.

 

Kongelig prisoverrækkelse

Priserne blev overrakt af undervisningsminister Merete Riisager og protektor for Unge Forskere H.K.H. Prins Joachim, der udtalte til fyens.dk:

-          Jeg må sige, at jeg er imponeret over jeres projekter, der hver og et er startet med en undren. Den iderigdom og interesse for naturvidenskab, som I viser, gør mig sikker på, at vi i Danmark kan være med til at gå forrest, når fremtidens globale udfordringer skal løses. Det er nemlig jer - de nysgerrige 'front runners' - der skal være med til at vise vejen.

I alt havde 186 forskertalenter fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Konkurrencen er todelt - i finalen er der 50 grundskoleprojekter og 50 gymnasieprojekter.

Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology. Ud over vinderpriserne dystede deltagerne om præmier for over 300.000 kroner samt en lang række særpriser og rejselegater.