OTG mødte Danmarks astronaut, Andreas Mogensen

Andreas Mogensen besøgte OTG og snakkede med 2. h og enkelte 3. g'ere om sit arbejde og liv som astronaut. Til dagligt arbejder Andreas som ESA-repræsentant på NASA i Houston Texas og stod tidligt op 'Texas tid' for at kunne snakke med OTG-elever.
11/4 2021 - anya

'Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist's, but that's just peanuts to space.' – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)

Mind-bogglingly big! Det kunne Andreas Mogensen bekræfte, da han talte med 2.h og enkelte 3.g'ere om sit arbejde og liv som astronaut. Til dagligt arbejder Andreas som ESA-repræsentant på NASA i Houston Texas og stod tidligt op 'Texas tid' for at kunne snakke med OTG-elever.

andreas

Engelskforløb om rumfart

2.H er ved at afslutte et engelskforløb om rumfart og med et besøg fra den danske astronaut kunne eleverne få svar på mange spørgsmål. Det hele foregik selvfølgelig på engelsk.

Førstnævnte citat var genkendeligt for Andreas Mogensen, som også har læst The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Han fortalte lidt om, hvor lille Jorden er i forhold universet, når den ses fra vinduerne i Cupola-modulet på den internationale rumstation. Men han kunne også fortælle, hvor unik jorden er, og hvor vigtigt det er at passe på den, da der ikke er andre muligheder i nærheden.

Andreas fortalte, hvordan han opnåede sin astronautdrøm, inspireret blandt andet af Apollo-missionerne og ved at læse rum- og luftfartsteknologi for til sidst at blive valgt som en af de 6 europæiske astronauter i 2008.

Det var en stor dag, da han endeligt skulle op i rummet i september 2015 på en 10-dags mission på ISS. Han fortalte, at det bedste syn, var synet af Danmark fra rummet. Det kræver en helt særlig placering af rumstationen ift. Danmark, og at det er klart vejr over Danmark, hvilket ikke var noget, han, han havde forventet. Det mest storslåede syn var de store let befolkede ørkenområder.

Andreas svarede på spørgsmål om, hvordan det var at have en rumdragt på, hvad man spiser i rummet, at være i rummets vægtløshed, og hvilke arbejdsopgaver man har, når man er på arbejde i rummet. Han fortalte også om ESAs kommende runde af astronautudvælgelse og hans tanker om de mange aktører i rumforskning, feks Space-X, Blue Origin, mfl.  

Moon or Mars?

Lærer Jennifer E. Burke-Hansen spurgte: ”Moon or Mars?”, hvor hans klare budskab var, at der er meget mere at forske i og lære fra Mars end fra månen. Der er stadig en del, man kan lære fra at tage tilbage til månen, men ”The Moon is really just a big rock.” Han mener, at vi kan lære meget mere om Jorden ved at studere Mars og Venus.

Andreas var fantastisk dygtig til at svare på spørgsmålene både på engelsk og på dansk. Og med en ægte HTX ånd, sagde han til sidst: ”Science is our best tool. I am optimistic. I do think that someday we will be able to unlock the mystery of nature.”